online marketing

Google keresőoptimalizálás Budapest, online market

Google keresőoptimalizálás Budapest, online market

Keresőoptimalizálás a gyakorlatban: Google SEO desktopon és mobilon

2020. október 07. - Jozsef.Nemeth

A weboldalak forgalmának több mint 50%-a mobilról származik ma már világszinten. A Googleben pedig a keresések közel 60%-a mobilról történik. Sokak át is álltak már egy mobilbarát weboldalra. Érdemes tehát egy pillantást vetni arra, hogy a saját analitikánk alapján Google hogy is viselkedik desktop és mobil változat esetén. Sokmindenre fényt deríthetünk ezzel a vizsgálattal. Az eredményekre pedig reagálhatunk és javíthatjuk az oldalunk forgalmát. Ez pedig nem más mint keresőoptimalizálás a gyakorlatban.

 

TLDR

Mit vettünk észre a The Pitch oldalánál, miután megvizsgáltuk az elmúlt 90 nap számait?

 

a keresőoptimalizáláshoz szorosan kapcsolódó kifejezésekre inkább desktopon keresnek az olvasók

a szórakozáshoz kötődő kifejezésekre mobilról jött az organikus forgalom

a megjelenítések többsége desktopon van, mégis a forgalom szignifikáns része érkezik mobilról

a jobb pozíció jellemzően több kattintást és jobb kattintási arányt is jelent

a sitelinkek átkattintási aránya rendkívül alacsony, bőven 1% alatt van

De nézzük is meg az elemzési keretrendszert és hátteret részletesen.

 

Keresőoptimalizálás a gyakorlatban

Googlenek más a célja mobilon mint desktopon.

 

A teljes (vagyis SERP-ben az összes találatot figyelembe vevő) átkattintási arány folyamatosan csökken, a használt eszköztől függetlenül. Desktopon ez a csökkenés azonban jóval lassabb mint mobilon. Desktopon még mindig 65% feletti CTR-ről beszélhetünk organikus találatoknál, míg mobilon mindez már 40% alá esett. Vagyis 100 desktopos keresésből 65-en fognak valamilyen organikus találatra kattintani. Míg mobilon 100-ból csak 40-en. A maradék 60 kattintásból 2-3 megy fizetett hirdetésre, a többi viszont kattintás nélküli keresésben végződik.

 

desktop organic v paid 2018

 

Forrás: Jumpshot, SparkToro

 

Sokkal nehezebb kattintásokat szerezni mobilon mint desktopon. Ez tény.

 

Tehát a teljes átkattintási arány desktopon több mint 50%-kal magasabb mint mobilon. Ez rengeteg.

 

Rand Fishkin elméletével teljesen egyet tudok érteni, miszerint:

 

A Google mobilon próbál instant válaszokat adni a kérdésekre, míg desktopon keresési találatokat megjeleníteni és mélyebb betekintést adni.

 

Ha belegondolsz, hogy hogyan használod a mobilodon és a gépeden a keresőt, valószínűleg magadra ismersz. Én jónak tartom az irányt rendszeres Google használóként. Főleg ha már hónap vége van és kevés mobilnetem maradt.

 

Azt még érdemes megjegyezni, hogy mindeközben a fizetett hirdetésekre érkező CTR mobilon folyamatosan nő.

 

mobile organic v paid 2018

 

Forrás: Jumpshot, SparkToro

 

Persze találunk kísérletezéseket, amelyek a leírtakkal szembe mennek. Ilyen például a zero result page, amikor csak hirdetések és snippetek jelennek meg, ráadásul desktopon. A szakma felháborodása után a Google kivette ezt a funkciót az algoritmusból és állítólag ez csak egy teszt volt. De jól jelzi, hogy az algo folyamatosan fejlődik és alakul.

 

 

Mit mutatnak a The Pitch számai?

Az eddig iparági benchmarkok és makroadatok után nézzük meg mit mutatnak a számok mikroszinten. Itt a The Pitch adataiból indultam ki.

 

A keresőoptimalizáláshoz szorosan kapcsolódó kifejezésekre desktopon kerestek a látogatók, míg az inkább szórakozáshoz kötődő kifejezéseket mobilon keresték az olvasók.

 

A The Pitchen túlnyomórészt a keresőoptimalizáláshoz kötődő tartalmakat találsz. Van viszont néhány téma, amely a szélesebb közönség számára is hasznosak. Ilyenek például a Google trükkök, a Google képalapú keresés, vagy az internetes keresőkről szóló bejegyzés. Ezeket mi magunk is könnyedebbnek, bárki számára befogadható tartalomnak szántuk, bár van kötődésük a központi témához, a SEO-hoz.

 

Ezeknek a tartalmaknak a Google Search Console adatait külön, manuálisan megvizsgálva látszik, hogy a mobilforgalom jobban teljesít a desktophoz képest. Például a képalapú keresést önmagában megnézve ezeket az adatokat látjuk mobilon:

 

clicks: 3 984

impressions: 77 018

CTR: 5.17%

position: 4.7

míg desktopon:

 

clicks: 1 924

impressions: 109 237

CTR: 1.76%

position: 5.4

Tehát míg a Googleben való megjelenítés desktopon 42%-kal több mint mobilon (77 ezer vs 109 ezer), a mobil forgalom 107%-kal több mint a desktopról érkező (4 ezer vs 2 ezer). Pedig az átlagos pozíciók között nincs is óriási különbség (4.7 vs 5.4), tehát nem ez indokolja az eltérést.

 

desktop vs mobil seo

 

Mobil vs desktop megjelenítés

A megjelenítések túlnyomó többsége desktopon van, a forgalom szignifikáns része mégis mobilról érkezik.

 

Az adatokból kiderül, hogy az oldal elsőszámú forgalmi forrása a desktop és nem a mobil. Mégis, az organikus forgalom több mint harmada (33,9%) ma már mobilról érkezik.

 

Eközben a Google megjelenítések 31,7%-a történik mobilon. Vagyis az emberek kevesebb mint harmada keres mobilon, de a forgalomnak mégis több mint a harmada jön mobilról. Ez azt is jelenti egyben, hogy a mobil CTR mutatók átlagosan magasabbak mint a desktopé.

 

Persze ez önmagában nagyon sok tényezőtől függ. A Pitchen a szakmai cikkeket lehet hogy mobilon nem kényelmes végigolvasni, mert jellemzően hosszúak, vagy a könyvjelzőkbe való lementés miatt jobb desktopról használni az oldalt.

 

keresőoptimalizálás a gyakorlatban: kattintások és megjelenítések megoszlása

 

Bár az aránybeli eltérés nem óriási az átkattintások (clicks) és megjelenítések (impressions) között, mégis, ez a néhány százalékpont is szembetűnő különbség. Ebben természetesen az is benne van, hogy a szélesebb közönség számára írt témák, amikről az előző pontban beszéltem, népszerűbbek mobilon mint desktopon.

 

Organikus pozíciók eloszlása

A jobb pozíció jellemzően több kattintást és jobb kattintási arányt is jelent!

 

Remélem, hogy ez a felfedezés senkit sem lep meg. Minél előrébb szerepel valami Googleben, annál nagyobb eséllyel nyitják meg.

 

Ha előre kellett volna megmondani, hogy fog kinézni az átkattintások számának alakulása a kulcsszavak Google pozíciójának függvényében, biztos, hogy a közgazdaságtanból is ismert “long tail”, vagy hosszú farok ábrát hoztam volna fel. A jobb pozíciójú találat jellemzően több kattintást ér el és jobb a CTR mutatója.

 

átkattintások számának alakulása pozicióhoz viszonyítva

 

Megjegyzés: a két (általános és részletes) ábra valójában ugyanazt ábrázolja, a pozíciók osztásköze különbözik. Az általánosnál egész osztásközöket, vagyis teljes pozíciókat vizsgáltam csak, míg a részletesnél 0,25 százados osztásközöket alkalmaztam.

 

Az ábrák alakjai nagyjából az elvártnak megfelelően is működtek és long tail ábrákat kaptam mind az átkattintások számát, mint a CTR-t vizsgálva. A zöld jelöli a desktop, a piros pedig a mobil kattintási arányt.

 

átkattintási arány a pozíció függvényében

 

További érdekességgel szolgálhat, ha mindehhez találunk iparági CTR-eket, akkor ezzel össze tudjuk hasonlítani az oldalunk teljesítményét más, hasonló oldalakéval.

 

Valamint érdemes megvizsgálni azokat a kulcsszavakat, amelyek átkattintási aránya a saját pozíciójának átlaga alatt van. Miért van ez így? Sok a hirdetés, vagy a snippet? A keresési szándék valószínűleg más mint amiről a mi tartalmunk szól? Akár mérési hiba merült fel?

 

Mindemellé érdemes hozzávenni a kedvenc SEMrush ábrámat, az organic position distributiont.

 

SEMrush organic position distribution

 

Ez az ábra megmutatja, hogy különböző Google pozíciókban hány és melyik kulcsszóra szerepel tartalmunk. Ha pedig ezt összevetjük az előző ábrákkal, vagy rászűrünk Google Search Consoleban a különböző helyezési tartományokra, akkor látjuk, hogy melyek azok a kulcsszavak, amelyeket nem nulláról kell felépítenünk, és közben már nincs messze a top helyezés, ezáltal jelentős forgalmat tudunk generálni relatíve kevés erőbefektetéssel.

 

Ingyenes SEMrush képzés

Ismerd meg Te is az egyik legnépszerűbb SEO eszközt!

A SEMrush tanfolyamban összeszedtük azokat a funkciókat, amit mi is a legtöbbet használunk a napi munkánk során. Megismerhetsz benne a kulcsszókutatáshoz, versenytárselemzéshez, vagy akár linképítéshez hasznos folyamatokat. Ezekhez pedig részletes leírást és magyar nyelvű oktató videókat is készítettünk.

 

KÉPZÉS MEGTEKINTÉSE

 

 

Sitelinkek

A sitelinkek átkattintási aránya rendkívül alacsony, bőven 1% alatt van.

 

A sitelinkek olyan hiperlinkek, amelyek a normál keresési találat alatt jelennek meg és az adott oldal valamely pontjára mutatnak. Ezek segíthetnek azonnal megválaszolni kérdéseket azzal, hogy rögtön egy adott kérdéshez (search intent) navigálnak.

 

A sitelinkeket nem mi szerezzük, hanem automatikusan biztosítja a Google, ha megfelelő mértékben “hiteles” az oldalunk.

 

sitelinkek

 

Ezeknek a sitelinkeknek az átkattintási aránya jóval alacsonyabb mint a fő linkké, mivel általában nem a fő keresési szándékra adnak választ. Az viszont számomra is meglepő volt, hogy:

 

ennyire alacsony, 1% alatti CTR-t érnek el és

mobilon jóval többen kattintanak rájuk mint desktopon

sitelinkek teljesítménye

 

Ezek után viszont érdemes futni egy kört és átnézni, hogy mely tartalmak alatt jelennek meg sitelinkek és azokat a tartalom átalakításával lehet-e optimalizálni, vagyis úgy átnevezni őket, hogy nagyobb átkattintási arányt érjenek el.

 

Saját oldal elemzése

Egy hasonló elemzést te is készíthetsz percek alatt, ha használod a Papp Gábor és általam készített sablont. Nincs másra szükség másra mint négy nagyon gyors adatexportra Google Search Console-ból és négy másolás-beillesztésre (copy-paste).

 

Adatexport Search Analytics for Sheets használatával

Ez a tool arra jó, hogy spreadsheetből dolgozva egyszerűen készíthetsz GSC exportokat olyan szűréssel, ahogy csak szeretnéd. Először is telepítsd a kiegészítőt, majd nyiss egy üres spreadsheetet.

 

Az adatok amire szükségünk lesz az összehasonlításhoz, az összes query és hozzá tartozó adat desktopon és mobilon, illetve az összes oldal és hozzá tartozó adat ugyanúgy desktopon és mobilon. Ezeket készítheted most el:

 

nyisd meg az Add-ons / Search Analytics for Sheets / Open Sidebar menüt

válaszd ki a használni kívánt GSC propertyt

dátumtartományként érdemes meghagyni a teljes 90 napot

a csoportosítást (group by) query, vagy page, attól függően, hogy épp melyik adatexportot készíted

szűrőként használd a “Desktop” és “Mobile” kifejezéseket attól függően, hogy melyik adatexportot csinálod (fontos a nagy kezdőbetű)

figyelj oda, hogy ne meglévő tabot írj át (results sheet: create new sheet)

kattints a request data gombra és várd meg míg elkészül

search analytics for sheets adatexport

 

Tehát összesen négy adatlekérést kell csinálnod. A különböző változatok:

 

group by: query, filter: Desktop

group by: query, filter: Mobile

group by: page, filter: Desktop

group by: page, filter: Mobile

A mobil és desktop adatokat összehasonlító sablon használata

Ezután nincs másra szükség mint hogy a kapott adatokat átmásold az előre elkészített sablonba. Ehhez a linket itt találod:

 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BjCJZ7wAvylSogHJhdUrASQWeTy_5bbzy08uW-JqQNo/edit?usp=sharing

Készíts belőle egy másolatot (File / Make a copy…). Ezután a piros színnel jelzett tabokat kell frissítened.

 

nyisd meg a füleket és töröld az ott található adatokat

a korábban készített adatexportokat egyszerűen másold át a megfelelő tabokra

ezután adj egy kis időt a táblázatnak, hogy mindent újraszámoljon és ábrázoljon

Ezzel gyakorlatilag kész is vagy, már csak értelmezned kell az adatokat, amiket kaptál. Néhány pont, amire javaslom, hogy mindenképp szentelj figyelmet:

 

különböző queryk (kulcsszavak) és oldalak (pages) desktop és mobil Googleben való teljesítménye

desktop és mobil impression és click számok (kördiagramok), és ezeknek egymáshoz való viszonyulása

kulcsszó helyezések és kattintások száma, valamint átkattintási arány kapcsolata (vonaldiagramok), plusz ehhez érdemes nézni iparági benchmarkokat

sitelinkek teljesítménye

Ha van ötleted, hogy mivel lenne érdemes kiegészíteni a sablont, vagy megcsináltad az elemzést és érdekességre bukkantál, oszd meg kommentben! Kíváncsiak vagyunk, hogy ti mit olvastok ki saját adataitokból.

A bejegyzés trackback címe:

https://googlekeresooptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr6016230656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása